Germanium is een halfgeleider en werd pas ontdekt in 1886. Dit zeldzame element is aanwezig in de aardkorst. De enige planten die germanium kunnen absorberen van de grond zijn aloe vera, Koreaanse ginseng, groene thee, knoflook en padenstoelen shiitake. Deze bevatten dan ook een hoge concentratie germanium.

  • GermaniumGermanium is een natuurlijke versterker van het menselijke immuunsysteem en is dan ook een hoofdbestanddeel in bepaalde medicijnen.
  • Aangezien deze verbindingen een remmende werking op neurotransmitters kunnen hebben, kunnen zij ook worden ingezet als pijnstillers. Omdat germanium in de koolstofgroep thuishoort, is er een groot aantal germanium verbindingen en verbindingen die analoog zijn aan de silicium verbindingen. Het vormt een verbinding GeH4 (germaan) die analoog is aan methaan, maar bekender zijn de oxide GeO2 analoog aan SiO2 en germanaten analoog aan de silicaten. Germanium is een halfgeleider met een kubistische kristalstructuur en een band gap van 0,9 eV.
  • Voordat ultrazuivere eenkristallen van silicium beschikbaar werden in de jaren 70 was germanium de voornaamste halfgeleider in het transistortijdperk.

Magneet - Negatieve Ionen - Germanium - Ver-infrarood